3 hål i väggen

Imorse släpade jag mig upp efter ännu en natts usel sömn. Pallrade mig till skolan. Överlevde skolan. Hann springa förbi Fnac innan tåget gick, då såg jag en iller i koppel vilket var lite kul.

Väl hemma upptäcker jag till min, inte stora men dock, förvåning att det har sågats i väggar idag. Tre stora hål hade dem gjort. Badrummet är i princip klart, det saknas lite lampor, toaletter, handfat, speglar osv. Jag har nu tre dörrar (utan dörrar), ingångar säger man kanske, till mitt rum vilket jag tydligen kommer att få ha ett tag. Det står ett piano framför min garderob så jag lär väl få gå i samma kläder några dagar, vilket är lika bra eftersom tvättmaskinen ju faktiskt är tokpaj.
Men det känns ju skönt att det börjar bli klart!

Jag har dessutom strukit åt min andra strykfamilj, lättstruket idag och jag har äntligen kommit på ett hyfsat sätt att stryka pressveck. Det är ju annars Guds förbannelse till människor som stryker, usch!

Nu ska jag nog kanske gå och dammtorka lite innan det är dags att hämta barnen. Idag vet jag lyckligtvis var de är!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Det här med strykning

Min promenad i söndags blev istället en tur in till Nice with the family. Vi skulle åka spårvagn. Jepp, vi har spårvagn i Nice nu och i helgen var det gratis. Vilket innebar att hela Nice åkte spårvagn samtidigt. Men det var ju lite kul ändå.

Sen på kvällen julpyntade vi. Hör och häpna! Till helgen hinner vi inte för då ska vi flytta in i alla nya rum som ska vara färdigbyggda och efter det är det tydligen för sent att julpynta. Sagt och gjort, igår skedde det. En inte så jättesnygg plastgran smälldes upp och sen hade jag och Ingrid ett litet och väldigt improviserat luciatåg, men med glitter och ljus, för resten av familjen, inklusive Jacqueline och Jean-Claude. Det var bra för då fick vi öva lite inför The Real Luciatåg, då ska vi ha lärt oss texterna till alla låtar vi inte kunde och höja dom några snäpp, eventuellt även sjunga upp också. Det är nog första gången jag har saknat en uppsjungning... Men mysigt var det!

Idag vaknade jag så outvilad man kan vara. Släpade mig till skolan där jag beskådade hur vår ryss angrep de stackars colombianska tjejerna. Sen tog jag tåget hem. Åt. Gick till Thomas. Hittade honom sovandes på soffan.. Strök i tre timmar innan jag var tvungen att gå och hämta barnen på dagiset. Då hade jag ändå inte hunnit stryka 7 par jeans... Hittar inga barn på dagis. Går hem. Hämtar bilen och ger mig ut i den vedervärdiga trafiken som är snett efter kl 17. Jacqueline ringer och undrar var i hela friden jag är, på sitt italienska vis.. Sen hittar jag barnen hos dagmamman där de inte alls skulle vara idag. Men så går det.

Nu har jag strukit de 7 jeansen, ska passa på att ta en skjorta eller två när strykjärnet ändå står och puttrar.
På tal om strykjärn. Jag har ont i ryggen, i nån muskel. Så som jag har ibland. Det har gjort ont sen i lördags faktiskt. Igår smorde Gilles med nån värmande muskelsalva. Varmt blev det. Rött också. Det såg ut som att någon hade tryckt ett varmt strykjärn på min rygg. Konstigt men jag antar att det betydde att det är farligt att stryka och att jag ska lägga av med det.. Typiskt eftersom jag har tjänat 30 euro på det idag.

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

"I'll keep checking the horizon"

En kille sjunger "I'm waiting for my real life to begin" på min dator. Jag vet bara inte alls varifrån. Någon spelar gitarr också. Mycket bra är det.

Bullarna blev inte alls jättegoda. Dock inte oätliga. Och när herrskapet klev in genom dörren sprack de upp i två leenden. Gilles stoppade ner näsan i påsen och såg nästan lite hög ut. Men som sagt, de blev inte jättegoda.

Igår tog jag sovmorgon till 10.20. Ingrid och Gilles tog sovmorgon till 11.30. Det var ganska skönt. Sen gick jag och simmade. Eller jag cyklade rättare sagt på Jacquelines cykel. Det var lite spännande men ingen dog. Sen simmade jag 2 km på en knapp timme och efter det cyklade jag hem. Bra jobb av mig!

I övrigt är det lugna puckar. Nästa vecka närmar sig, Gilles ska till Paris och Avignon om vartannat så honom får vi inte se mycket av. Mitt badrum blir klart i slutet av veckan, hoppas jag. Snyggt kommer det att bli och det bästa av allt är att jag antagligen inte behöver flytta ut ur mitt rum, bara leva i ett dammoln nån dag. Som vanligt alltså!

Nu ska jag gå ut och njuta i solen, sånt blir man glad av!

Och grattis i efterskott till faster! Om jag har grattat alla andra som fyllt år här så måste jag ju gratta henne också!!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Vad en fredagkväll i ensamhet kan innebära

Änteligen var denna vecka över. En vecka som har färgats å det grövsta av en strejk utan dess like. Men nu är alltså både veckan och strejken över. Skönt!

Jag har dock lyckats städa och ta hand om barn hela veckan. Igår kväll pajade tvättmaskinen vilket var otroligt lyckat eftersom jag faktiskt har en hög med smutstvätt i mitt rum.. Den får ligga kvar ett tag.

Ikväll är jag och Nobel ensamma hemma. Barnen sover över hos grannarna (farmor och farfar, oroa er inte) vilket innebär sovmorgon imorgon, till kl 8 då garagegubbarna börjar.... Ingrid och Gilles är på nån välgörenhetsgala med prinsessan Stephanie av Monaco och en massa andra. Snygga var de när de for, det vill jag lova!

Och bara för att jag har hela huset för mig själv har jag bakat bullar. Några var faktiskt riktigt snygga, innan jag stoppade in dem i ugnen.. De var inte lika fina när jag tog ut dem tyvärr. Jag hoppas att de smakar!
Till middag blev det plättar och jag har idag gjort den snyggaste plättan hittills i mitt liv, den ni!

Nu ska jag duscha, så att jag också blir lite snygg. Sen ska jag nog stryka en skjorta eller två framför tv:n, förena nytta med nöje.

Och jo, jag har det bra. Jag trivs. Jag tycker om människorna jag har omkring mig. Och nybakade bullar luktar ohejdans gott!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Nu regnar 1000 regndroppar ner

Håhåjaja. Trött är man, men snyggt är det i köket!

En löprunda längs stranden med Gilles igår som övergick till en promenad för oss båda. Benhinnorna ni vet...

Idag har jag haft träningsläger med barnen. Inga franska ord fick förekomma och det är avvänjningsdags (är det ett ord?) på nappfronten så Eliot har skrikit utöver sig hela förmiddagen. Men ingen napp fick han och nu på eftermiddagen har han inte frågat efter den. En sann pedagog är vad jag är!

Nu sitter jag och försöker hitta noter till julsånger som jag kan spela på mitt gräsligt ostämda piano. Jag kom på Nu tändas och Stilla natt. Finns det fler julsånger? Mamma hjäälp! Kan du inte skicka lite noter i ett fint kuvert till mig? (Helst med låtar som inte innehåller tonen D, tangenten är paj)  Barnen ska ju lussa för Gilles på luciamorgon, nånting måste de ju kunna sjunga. (även fast de inte kan prata)

Julkänslorna börjar krypa fram. Även fast det regnar och är jättemånga plusgrader så känns det att det närmar sig jul. Ingrid kommer hem med julpynt och snart är det dags för glöggfest. Snön är däremot långt borta.

Nu ska jag kanske stryka en skjorta eller två, bara för att jag har jobbat över 16 timmar hittills den här månaden. Men igår tackade Gilles mig för att jag hade strukit hans skjortor. Och härom kvällen fick jag så mycket beröm av Ingrid att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Hon tycker att jag är en pärla, den ni!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Strejk - den åttonde dödssynden

Nu har Liv lämnat mig. Det är ganska sorgligt men vi har haft kul!
Tänkte försöka plita ner en kort sammanfattning av vad vi har pysslat med.

Hon dök alltså upp i fredags. Vi tog en promenad ner till stranden och sen hade vi en lugn hemmakväll.

I lördags skulle vi ta tåget in till Nice men eftersom det var strejk (och är fortfarande) så fick det bli bussen, vilket ju var lite spännande eftersom varken jag eller Liv hade åkt buss till Nice tidigare. Men det gick bra och vi strosade runt i Nice både länge och väl innan vi tog bussen tillbaka hem igen. På kvällen skulle Gilles fara och springa så vi åkte med honom och tog en promenad. Premiärtur för Liv i Gilles Porsche vilket ju var en upplevelse i sig! Sen myskväll igen.

I söndags hade vi tänkt åka till Italien men det sket sig eftersom det inte gick ett enda tåg. Så vi fick stanna hemma. Jacqueline och Jean-Claude kom över på familjelunch och Liv chockade hela familjen när de insåg hur långt norrut hon bodde, även fast Sverige fortsätter en bra bit ovanför henne. Men det var ju lite exotiskt. Efter maten tog vi med oss Nobel och gick en promenad. När vi kom hem dök Thomas och Laura upp så då åt vi äppelkaka, fast det var nog mer päron.

I måndags var det skola för min del och stackars Liv satt utanför klassrummet och väntade, men hon höll sig sysselsatt med diverse saker. Planen var att åka till Monaco och fira deras nationaldag men inte tog vi oss dit inte. Istället letade vi upp en trevlig restaurang och åt en god pizzalunch. Sen lyckades vi, efter förseningar, ta ett tåg hem.
Eftersom Ingrid var ledig hämtade hon barnen och som bekant skulle jag och Liv stå för matlagningen. Vi bakade en kladdkaka, for och handlade och sen svängde vi ihop en tacopaj. Vi kan väl säga, utan överdrift, att det blev succé! Tacopajen blev riktigt god för att inte tala om kladdkakan. Gilles undrade om vi hade nutella eller blockchoklad i, det var ju så gott. Hemligheten var Icas kakao. Svårare än så är det inte!

Igår gjorde vi ingenting. Eftersom även bussar, post osv började strejka tog jag mig inte till skolan så vi sov, såg film, promenerade och hämtade barn på dagis. Lugnt och skönt med andra ord.

Och idag for hon. Tråkigt men sant. Regnar gör det också. Men vem har sagt att det ska vara lätt?!

Nu ska jag avsluta lunchen och sen angripa badrummet..

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Johanna och Liv in Nice

Hej hopp!

Liv är här och förgyller min vardag, alltså finns det inte så mycket tid över för bloggen.
Hon får i alla fall känna på riktiga Frankrike, det är strejk så det går ungefär inga tåg. Vi har fått stryka både Italien och Monaco och vi tar oss varken fram eller tillbaka. Imorgon ska även skolor, lärare, busschaufförer osv strejka så det blir ju väldigt kul!

Nu ska vi baka kladdkaka och laga mat, på återläsande!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Jag bor i ett slott

De slutar aldrig att gräva på den här gatan. Idag har de hackat sönder asfalten på båda sidor om vår garageinfart och grävt två djupa diken. Sen satte de upp höga stängsel runt omkring så att ingen mindre begåvad eller något barn ska få för sig att ramla ner. Om vi fyller dikena med vatten har vi nästan en vallgrav runt huset, coolt! Den största frågan just nu är om bilarna ryms att köra in på infarten, det återstår att se...

Dagen idag har varit, milt sagt, hemsk. Sjuka barn (virus och grejer), trötta barn, griniga barn, gnälliga barn, klängiga barn osv. Men jag har varit duktig och städat ändå, mer än jag brukar. Fast sen var jag jättetrött. Ingrid tar sig inte hem pga strejk så jag fick jobba över i två timmar, sen lastade jag över bördorna på Jacqueline och Jean-Claude. De tog med barnen till havet, och mig också. Eller jag åkte med ner till Cap och sen lämnade jag dem åt sina öden. Själv uträttade jag lite ärenden och för att jag tycker lite synd om mig själv just nu så köpte jag en tidning också, på franska, för 16 svenska riksdaler. Då gör det inte så mycket om jag inte förstår någonting. Jag får väl titta på bilderna!

Dagens konstaterande: Coca Cola utan koffein är värdelöst, man blir bara trött. (Fast det är bra för barn med maginfluensa om man snurrar bort bubblorna.)

Nu ska jag lägga mig på min säng och läsa min tidning (alltså titta på bilderna..)

/Johanna Jonsson, direkt från Nice


Pappas dag

Ja, efter lite research idag kunde jag konstatera att vapenvilan på badhuset hade en naturlig förklaring.

Det ligger till som följer: Idag, för exakt 89 år sedan tog första världskriget slut. Och tacka för det! Som en följd av detta har alltså badhuset i St Laurent Du Var stängt idag, vilket ju var lite typiskt för min del. Men väldigt bra för världens del.

Grattis på Fars dag alla pappor!! Fast mest grattis till min pappa då :)

Nu ska jag gå och läsa ett stycke bok.

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Vattenpistoler

Idag skulle jag gå och simma så jag klev upp kl 9! Då upptäckte jag att jag visst var först uppe i huset (barnen räknas inte). Så kan det gå.

Sen åt jag frukost, yoghurt och ett äpple, för att sedan vandra iväg till simhallen. Kommer fram och upptäcker till min fasa att det är stängt. P g a "armistice". Det betyder "vapenstillestånd".. Jag undrar jag!

Då gick jag hem istället och tröstade mig med tanken att jag hade fått en liten morgonpromenad.

Nu har familjen åkt iväg till farmen för att mata djur och äta djur. Jag tror inte att jag orkar baka bullar idag, eftersom jästen är i frysen. Eventuellt så dammsuger jag köket nu när dammsugaren har helat sig själv. Eller så kanske jag bara sopar.. Vi märker.

Jag ska äta lunch iallafall.
Och ha en jätteskön söndag! Imorgon är det måndag igen, det betyder att det snart är fredag och det i sin tur betyder att Liv kommer hit. Sen är det snart söndag igen ska ni se!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

I Frankrike kliver tuppen upp kl 8

Hej. Jag tänkte bara säga att idag klev jag upp kl 8, helt frivilligt! Dessutom kände jag mig utvilad. Gilles tyckte att jag var morgonpigg, vilket han ju faktiskt hade rätt i!

Sen åkte killarna åt ett håll för att handla och vi tjejer åt ett annat håll för att handla. Det gick faktiskt riktigt bra.

På eftermiddagen åkte vi tillsammans in till Nice. Jag träffade Malin och hennes pojkvän och hans kompis. KUL att träffa Malin faktiskt. Vi fikade (ja, man kan göra det i frankrike också) och Malins pojkvän bjöd, vilket nog var trevligast av allt (ur den ekonomiska synvinkeln). Sen åkte vi hem.

Ikväll hade jag tänkt somna framför en film. Imorgon blir det badhuset och nån kilometer till. Familjen ska åka till någon farm där man matar djur och äter regional hemlagad mat. Ur den gastronomiska synvinkeln hade det ju varit jättetrevligt att följa med (de har frågat flera gånger om jag vill). Ur den allergiska synvinkeln är det inte lika trevligt så det får bli badhuset för min del.

Ja, men huvudnyheten idag var att jag klev upp kl 8 imorse och att det inte alls kändes konstigt! Jag tror att jag har snurrat lite på mitt dygn, så går det när man bor i samma hus som två 1,5-åringar!
Jag klagar inte.

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Att vara eller inte vara barn

Jag tror att jag håller på att bli vuxen, (äntligen tycker nog vissa). Jag tycker nämligen att det är lite vuxet att komma på vad man ska äta till middag för att sedan lyckas åstadkomma det också. Det gick tom att äta! Vuxet i kubik.

Men man ska inte ha bråttom med att bli vuxen. Jag har ingen brådska, varje dag befinner jag mig på en 1,5-årings nivå så jag har en bit kvar. Dessutom vet jag många som är äldre än mig och inte alls vuxna. 

Jag tror att det är roligare att vara barn också. Inte lika många räkningar att betala osv. För att kunna betala räkningar måste man ha ett jobb och har man inget jobb måste man skaffa ett och då måste man gå till arbetsförmedlingen och det är inte alls kul. Barn lever ett mer bekymmersfritt liv så att säga!

För tillfället sitter jag barnvakt. Barnen sover och jag har just käkat middag. Ska äta efterrätt (det gör man i Frankrike, typ varje dag) och snöra igång en tvättmaskin, det är också vuxet!

Idag brann det förresten i ett höghus i Nice. Jag såg röken från balkongen. Jättemycket svart rök var det och det var lite spännande. Nu ryker det dock inte längre!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Motarbetad

Jag tror att någon/några inte tycker om mig. Badrumsgubbarna i garaget och vattengubbarna på garageinfarten motarbetar mig. Bara för att det är skura-golv-dag idag stänger de först av vattnet och nu funkar inte centraldammsugaren heller. Hur lätt är det att dammsuga och skura då egentligen?! JÄTTESVÅRT!!!
Jag hann dock dammsuga och skura hälften innan de blev arga och stängde av allt. Vattnet är dock tillbaka nu så skura kan jag, men det går ju inte att skura när det är mer gräs inne än ute. Alltså får det vara varken dammsuget eller skurat!
Vattnet är också tillbaka ordentligt. Jag tror att de har kopplat bort oss från grannens vattenrör nu och givit oss egna, vilket leder till att det är ett himla tryck i vattnet och jag ska unna mig en dusch i eftermiddag (sitter fortfarande i pyjamas med oborstade tänder), det var ju som vanligt inte igår jag duschade, en gång i veckan max är min nya stil och så länge ingen klagar så gör inte jag heller det!

Sen sist jag skrev här har det hänt saker. Eliot är sjuk, han har haft prickar av okänd sort och diarrée. Jag var hemma med sjukt barn i tisdags, eller rättare sagt på stranden med sjukt barn. På kvällen fick jag jobba över också därför att Ingrid inte tog sig hem. Nån smart människa hade bombhotat tågstationen i Nice så det gick inga tåg. När jag och Eliot skulle hämta Nelly-Lou hos Patricia var de inte där, great. Körde till dagiset (vilket jag aldrig har gjort förut och nu vet jag varför...) då ringer Gilles och säger att de är på dagiset idag, tack. Sen åkte vi hem. Till råga på allt hade jag fått ett till strykjobb, åt Thomas kompis, så jag hade ett berg ostruken tvätt också. Men tisdagen löste sig och tacka för det.

Eventuellt ska det också spelas in film i det här huset, eller om det var en tv-serie. En stor scen med en fest ska äga rum i vårt vardagsrum och det är ju lite spännande. Annars händer det inte så mycket. Jag ska gå och äta lunch nu tror jag!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

1 kassa, flera kossor

Imorse klev jag upp sju minuter över nio. Tolv minuter över nio satt jag i bilen, eller egentligen stod jag i garaget och inspekterade mitt blivande badrum. Men snabb var jag!

Sen bar det av till affären. Barnen fick skor och kläder och sen skulle vi handla lite på ICA Maxi x 100. Galet stor affär och där kutade jag runt och försökte hitta lunch till nästa vecka. Mamma som har pratat så mycket om de stora affärerna i Frankrike med 40 kassor kan nu börja prata om de större affärerna i Frankrike med 70 kassor, för det var så många idag.
Vi kom hem med mycket mat, kylskåpet är fullt precis som skåpen. Ingen går hungrig.

Imorgon ska familjen åka till Monaco och gå på tivoli med barnen, jag får följa med om jag vill men eftersom jag var i Monaco i måndags tror jag att jag ska gå och simma istället, annars blir det aldrig av. Även om det hade varit trevligt att titta på rädda barn som åker karusell. Det får bli en annan gång.

Och nu har vi äntligen smakat, kardemummakakan med lingon var indeed god. Jag är inte så dålig på att baka ändå!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Svar på frågan

Till er som undrar hur det gick med min middag. Här kommer svaret.

Jag tog ut den när den såg klar ut och åt den sedan när den hade svalnat lite.
Det var typ Chèvre (get på franska, i det här fallet getost). Jättegott, kanske inte jättenyttigt men mätt blev jag.
Så nu vet ni. 220 grader i typ 25 min.

Gårdagens kulinariska upplevelse är ju faktiskt också värd att nämnas. Potatismos. Pulvermos till råga på allt. Dock utvispat i mjölk. Den enda mjölken som fanns i huset var välling. Potatismos på välling, Gilles är inte dum han!
Det var ju kanske inte jättegott, men uppfinningsrikt för all del!

Nu ska jag stryka skjortor!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

Effektivitet

Hej världen! (jag känner mig överdrivet positiv och jättetrött)
Nu sitter jag visst barnvakt igen, herrskapet är på bio vilket jag verkligen unnar dem, även om Ingrid trodde att hon skulle somna..

I onsdags barnvakt, till klockan 4 på morgonen. Yes, det är sant. Som tur var kunde jag ju sova.
Igår var jag ledig, röd dag i Frankrike. Jag gjorde ungefär ingenting, jätteskönt och jättebra!

Idag skulle jag då ta igen all missad städning och strykning och jag ville inte alls kliva upp imorse. Men på något konstigt vis städade jag i en väldig fart. Badrum, kök, vardagsrum, skurade och fejade. Jag avkalkade t.o.m badkaret och sen hann jag laga mat i god tid också, inte klokt så effektiv jag var. Barnen var till stor hjälp, lekte helt själva och höll sig sysselsatta med att montera ner sitt lilla kök, som jag såklart inte fick ihop sen..
Efter lunchen somnade barnen snällt och jag diskade och strök. Sen var jag tvungen att jobba över två timmar och då passade jag på att baka en kardemummakaka med lingon som i alla fall luktar vansinnigt gott!

När Ingrid kom hem kutade jag iväg till Thomas för att stryka alla kläder, som tack och lov inte var en miljon t-shirtar idag. När jag var klar kutade jag hem för att få veta att herrskapet, som sagt, skulle på bio så då blev det barnvakt ikväll igen. Men barnen är redan i säng och sover, helt utmattade.

Jag hittade nåt ätbart (hoppas jag) i frysen som jag just har slängt in i ugnen. Jag vet inte vad det är, inte vilken temperatur det ska vara eller hur länge men det luktade lite ost. I värsta fall får jag käka kardemummakaka och tunnbröd. Överlever gör jag!

Imorgon är det helg igen. Inget planerat, förhoppningsvis blir det en tur till badhuset för min del.
Nu ska jag gå och titta till min middag, sen ringa mamma så att jag slipper skriva ett mejl!

/Johanna Jonsson, direkt från Nice

RSS 2.0